23 paź 21:13
zombi: Rozwiązania, czyli iksy np. f(x)=0 to rozwiazaniem tego rownania jest x
23 paź 21:14
Mati_gg9225535:
x należy do dziedziny która jest podana w treści zadania:
x ∊ (−∞ ; −1) − dziedzina dla tej części funkcji dla której f(x) > 8
x ∊ < 4 ; +∞) − dziedzina dla tej części funkcji dla której f(x) ≤ −2
23 paź 21:19
adaś: dzięki ,mam jeszcze takie pytanko ,dlaczego akurat z przedziału x∊(−∞,−1) wybieramy akurat −1?
Dlatego bo szukamy największej wartości ?
23 paź 21:25
adaś: ?
23 paź 21:49
adaś: odpowie ktoś ?
24 paź 16:50
adaś: ?
24 paź 19:12
Krzysiek : BO to jest poczatek przedzialu dla x∊(−∞,−1) dla rownania cos tam =−1 Jesli policzysz dla x=−1
to wiadomo ze bedzie spelnione dla x<−1 . Poza tym piszesz bzdury w piewrszym poscie .
Piszesz tam jest (−∞, −1) x=−∞ a y=−1 . Przede wszystkim przedzial to nie jest punkt .
Powinnienies zazanaczyc dokladnie ze to x∊(−∞,−1) i jest to zbior argumentow funkcji czyli
(x) od −∞ do −1 ale bez tego −1., czyli dziedzina dla tej czesci funkcji dla ktorej f(x)>8 ,
a punkt ma wspolrzedne x i y . NO ale spruboj teraz zaznaczyc na ukladzie wspolrzednych
punkt x=−∞ i y=−1 . Wspolrzedna y zaznaczysz a co z x . zapamietaj sobie z eze jesli w
funkcji pisze x∊do jakiegos przedzialu to sa argumenty lub inaczej dziedzina funkcji i
oczytujesz to na osi OX a jak masz y∊ do jakiegos przedzialu to jest zbior wartosci funki lub
przeciwdziedzina i odczytujesz na osi OY.
24 paź 22:35