błagam o pomoc proszę mnie chociaż naprowadzić...
Rav: Samolot poruszający się z wypadkową prędkością 1000km/h względem ziemi w kierunku południowym
ma do przebycia drogę 1500km. Aby prędkość wypadkowa była skierowana na południe, pilot musi
ustawić samolot pod kątem 15° SW. Jaka jest prędkość wiatru, jeżeli czas przelotu wynosi
100min.?
23 paź 20:56
Rav: Nikt nie ma pomysłu?
23 paź 21:11
aniabb: vreal = 1500/(5/3)=900km/h
9002+x2=10002
23 paź 21:15
Rav: źle
23 paź 21:27
aniabb: x=1000 * tg15°
23 paź 21:29
Rav: dobrze
23 paź 21:31