Marta: POMÓŻCIE


! Bardzo proszę. Mam zaliczenie z matmy jutro a jestem totalna noga z tego
przedmiotu. A zwłaszcza nie rozumiem geometri i nie umiem jej obliczać. Proszę o
rozwiązania zadań :
1. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkatnego ma długość 12{3} i tworzy z
wysokością ostrosłupa kąt 45. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
sotrosłupa.
2. Kwadrat o przekątnej 20 cm obraca się wokół jednego boku. Oblicz pole powierzchni i
objętość otrzymanej bryły.
3. Dach spichrza ma kształt stożka o wysokości równej 2 m i średnicy 6 m. Ile arkusza
blachy o wymiarach 0,7 m na 1,4 m zużyto na pokrycie dachu, jeśli na łączenia
przeznaczono 10% materiału?
4 cze 16:10
HNO: 1. Podaj jeszcze raz długość, bo nie wiem co to to 12{3}
2. W tym zadaniu możemy skorzystać albo z funkcji trygonometrycznych, albo z własności
trójkątów prostokątnych o kątach 90,45,45. Ja skorzystam ze sposobu drugiego.
a
√2= 20cm
a= 20/
√2
a= 10
√2
W tym momencie został wyliczony zarówno promień jak i wysokość bryły. Bryłą tą oczywiście
jest walec.
Teraz wystarczy wyliczone a podstawić do wzorów i gotowe

3. Liczysz pole stożka. Następnie liczysz pole arkusza i dodajesz do tego 10% z tego
arkusza. Chyba tak, dziwna ta treść zadania
4 cze 17:29
MARTA: 12√3 długość do pierwszego
Dzięki
4 cze 17:43
cg:
4 cze 17:44
nie ma za co...: a∑=20m
a=20∑2
a=20∑2
5 cze 14:37