matematykaszkolna.pl
Marta: POMÓŻCIEemotikonka! Bardzo proszę. Mam zaliczenie z matmy jutro a jestem totalna noga z tego przedmiotu. A zwłaszcza nie rozumiem geometri i nie umiem jej obliczać. Proszę o rozwiązania zadań : 1. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkatnego ma długość 12{3} i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 45. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego sotrosłupa. 2. Kwadrat o przekątnej 20 cm obraca się wokół jednego boku. Oblicz pole powierzchni i objętość otrzymanej bryły. 3. Dach spichrza ma kształt stożka o wysokości równej 2 m i średnicy 6 m. Ile arkusza blachy o wymiarach 0,7 m na 1,4 m zużyto na pokrycie dachu, jeśli na łączenia przeznaczono 10% materiału?
4 cze 16:10
HNO: 1. Podaj jeszcze raz długość, bo nie wiem co to to 12{3} 2. W tym zadaniu możemy skorzystać albo z funkcji trygonometrycznych, albo z własności trójkątów prostokątnych o kątach 90,45,45. Ja skorzystam ze sposobu drugiego. a2= 20cm a= 20/2 a= 102 W tym momencie został wyliczony zarówno promień jak i wysokość bryły. Bryłą tą oczywiście jest walec. Teraz wystarczy wyliczone a podstawić do wzorów i gotowe emotikonka 3. Liczysz pole stożka. Następnie liczysz pole arkusza i dodajesz do tego 10% z tego arkusza. Chyba tak, dziwna ta treść zadania emotikonka
4 cze 17:29
MARTA: 123 długość do pierwszego Dzięki
4 cze 17:43
cg:
4 cze 17:44
nie ma za co...: a∑=20m a=20∑2 a=20∑2
5 cze 14:37