Rozwiąż równanie
bezendu1990: Witam

Czy mógłby ktoś mi to sprawdzić i ewentualnie sprawdzić błędy ?
Polecenie brzmi rozwiąż równanie:
Ix−2I+Ix+2I=4
czyli najpierw ustalam miejsca zerowe x=2 x=−2
1. (−
∞,−2) −x+2−x−2=4
−2x=4
x=−2 nie jest rozwiązaniem
2. <2,2) −x+2+x+2=4
4=4 tożsamość
3.<2,
∞) x−2+x+2=4
2x=4
x=2 jest rozwiązaniem
x∊<2,
∞) ?
23 paź 20:36
Timmy: jeżeli x∊<2;∞> to odpowiedź, to nie.
23 paź 20:37
aniabb: x∊<−2:2>
23 paź 20:38
aniabb: z ostatniego przedziału tylko 2 (to zamykające)
23 paź 20:39
Timmy: Racja. Ogólnie to polecam interpretację geometryczną, zamiast liczyć w ten sposób.
23 paź 20:40
bezendu1990: czyli odp 1∪2∪3 ?
23 paź 20:41
bezendu1990: a taki przykład:
√x2+6x+9−Ix−2I=x
√(x−3)2−Ix−2I=x
Ix+3I−x−2I=x x=−3 x=−2
1.(−
∞,−3) −x−3+x−2=x
x=−5
2.<−3,2) x+3+x−2=x
x=−1
3. <−3,2) x+3+x−2=x
x=5
czyli odp x=−5 x=1 x=5
23 paź 20:50
aniabb: ok chociaż w 3 skopiowałeś bez przeróbek ...ale policzone dobrze
23 paź 20:52
bezendu1990: 3. x+3−x+2=x
x=5 już poprawiłem
23 paź 20:55