algebra
MichalP: Które z poniższych zdań jest prawdziwe : Liczba postaci 2*6n −2* 3n+1 +6n+1 −2*3n+2
jest
a) wielokrotnością liczby 8 dla pewnej liczby naturalnej n
b) wielokrotnością liczby 5 dla pewnej liczby natruralnej n
c) wielokrotnością liczby 1994 dla pewnej liczby natralnej n .
23 paź 20:34
Darek: Przekształć wyrażenie do prostszej postaci
23 paź 20:40
MichalP: no nie mów
23 paź 20:54
MichalP: Umie ktoś ?
23 paź 21:03
zombi: 2*6n+6n+1−2*3n+1−2*3n+2=6n(2+6)−2*3n(3+32)=8*6n−24*3n=8(6n−3*3n) ale reszty
nie mam pojecia jak zrobic, to a) jest wlasiciwe dla kazdego n o ile nie zrobilem bledu
23 paź 21:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
...= 8(6n − 3*3n) = 8*3n(2n−3)
stąd widać, że dla n=3 ... mamy 8*33*(8−3)
więc 'b' prawdą jest
24 paź 08:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
co do 'c'
1994*k + 3 −−− liczba nieparzysta, czyli na pewno nie postaci 2
n (lub 8

ponadto 1994 względnie pierwsze z 3
24 paź 08:21
aniabb: skąd to +3 w 1994k+3
24 paź 09:28
aniabb:
1994/2=997
997=2n−3
1000=2n fałsz
24 paź 09:32