Równania kwadratowe
Bajka: Równania prowadzące do równań kwadratowych
√15−x +√3−x=6
23 paź 20:24
ICSP: Co obejmują pierwiastki ?
23 paź 20:26
Bajka: (15−x) + (3−x)
23 paź 20:28
ICSP: tak więc :
√15−x + √3−x = 6
D : x ≤ 3
podnoszę obustronnie do kwadratu :
15 − x + 2√(15−x)(3−x) + 3 − x = 36
18 − 2x + 2√(15−x)(3−x) = 36
2√(15−x)(3−x) = 2x + 18
dochodzi założenie :
2x + 18 ≥ 0 ⇒ x ≥ −9
zatem nasze równanie jeżeli posiada rozwiązanie jest ono w przedziale x ∊ <−9 ; 3> Dzielę przez
2 i podnoszę do kwadratu :
(15−x)(3−x) = x2 + 18x + 91
45 − 18x + x2 = x2 + 18x + 81
36x = −36
x = −1 ∊ rozpatrywanego przedziału.
23 paź 20:36
Bajka: Wielkie dzięki
23 paź 20:44