pytanie
tn: 32x+2 − 2 * 3x+2 − 27 < 0
t = 3x+1 i t > 0
t2 − 6t − 27 < 0
t1 = 9
t2 = −3 < 0
A założenie było t > 0.
Jak sobie z tym poradzić ?
23 paź 20:09
Amaz:
Nie jestem przekonany co do tego czy podstawienie jest dobre...
23 paź 20:13
tn: a czemu?
23 paź 20:14
Amaz:
A jednak dobre, zle policzylem w pamieci.
23 paź 20:14
Amaz:
3x+1 = t = t1 = 9
3x+1 = 9 /:3
3x = 3
x=1
Odpowiedzieź: x<1
23 paź 20:16
tn: czyli, że po prostu nie ma miejsca zerowego ?
23 paź 20:18
tn: no bo jeśli jest jedno miejsce zerowe, to wtedy nigdy nie zostanie spełniona nierówność z
parabolą.
23 paź 20:19
Amaz:
Miejsce zerowe JEST, x=1. Ale my chcemy wszystko to co jest mniejsze od zera, dlatego wlasnie
rozwiązaniem są wszystkie x, które są mniejsze od 1.
23 paź 20:19