zadania
rrr: Jedna z przyprostokątnych w trójkącie prostokątnym jest 3 razy dłuższa od drugiej. Oblicz sin
mniejszego kąta ostrego.
23 paź 19:59
ICSP: x − krótsza przyprostokątna
3x − dłuższa przyprostokątna
c − [przeciwprostokątna
Z twierdzenia Pitagorasa :
c
2 = 9x
2 + x
2
c =
√10x
α − mniejszy kąt. (leży on zawsze naprzeciw najkrótszego boku
23 paź 20:06
dero2005:

c =
√a2 +(3a)2 =
√a2 + 9a2 =
√10a2 = a
√10
| | a | | a | | √10 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | c | | a√10 | | 10 | |
23 paź 20:10