kto mi powie
Mickej: Długości a i b przyprostokątnych trójkąta prostokątnego spełniają równość
a
2−6ab−7b
2= 0.
* Oblicz tangensy kątów ostrych tego trójkąta.
| | 1 | |
* Uzasadnij, że pole tego trójkąta jest równe |
| a2 |
| | 14 | |
12 maj 14:13
Andrzej: Z rozwiązania równania kwadratowego wychodzi, że:
a=7*b
tgα=1/7
12 maj 14:24
Mickej: heh

ale ja debil jestem

dzięks ci
12 maj 14:27
mareczek: a2−6ab−7b2= 0 = a2−2ab+9b2−16b2=(a−3b)2−(4b)2
(a−3b)2=(4b)2
a−3b=4b
a=7b
b=1/7a
i reszta to pikuś
12 maj 14:27