liczby zespolone
kartofelek:

liczby zespolone: zatrzymuję się w momencie, gdy dochodzę do skomplikowanego równania. JAk to
rozwiązać?
23 paź 19:44
kartofelek: a nie przepraszam!
23 paź 19:45
kartofelek: to już mam
23 paź 19:45
kartofelek: chodziło mi o to zadanie:
1/z + z(sprzężone) = 2
23 paź 19:46
kartofelek: dochodzę do skomlikowanego równania i nie wiem co dalej
23 paź 19:46
ICSP:
z = x+yi to ź = x − yi
1 +x
2 +y
2 = 2x + 2yi
2x + x
2 + y
2 + 2yi = 1 ⇒ y = 0
mam więc :
2x + x
2 = 1
x
2 + 2x − 1 = 0
x = −1 ±
√2
23 paź 19:48
kartofelek: nie rozumiem dlaczego: 2x + x2 + y2 + 2yi = 1 ⇒ y = 0
skąd się to wzięło?
23 paź 20:30
kartofelek: to wygląda jakby ktoś nie pozamieniał znaków tylko nie wiem dlaczego?
23 paź 20:34
kartofelek: ok już mam wszystko. DZIĘKI !
23 paź 20:37