kombinatoryka
jukej: pomocy!
Do każdej z sześciu osób mamy wysłać kartkę świąteczna w kopercie. Na ile rożnych sposobów
możemy to zrobić, jeśli mamy do dyspozycji osiem rożnych kart i koperty w dwóch rożnych
kolorach?
12 maj 14:13
wmboczek:
V(8,6) oznacza liczbę możliwych przydzieleń kartek
26 daje wariację z powtórzeniami 2kolorów dla 6 osób
wynik 28*26
12 maj 15:21
jukej: bardzo dziekuje ale czy jest mozliwe ze twoje rozwiazanie jest zle? bo mam zupelnie inna
odpowiedz.. pewnie blad w odpowiedzi..
12 maj 22:36
Tomek: Jaka masz odpowiedz ? moze przelicze od nowa jak cos zle jest
12 maj 22:37
jukej: 20160 * 64 = 1290240
12 maj 22:47
janus: 
napewno zle jest te rozwiazanie
12 maj 22:51
Tomek: Juz rozwiazuje
20160*64 jest poprawnym rozwiazaniem
64 To oczywiscie 26 =koperty
20160 to kartki
Pierwsza mozemy wybrac na 8 sposobow druga na 7 itp
Wiec do 6 osob mamy tyle kombinacji kartek
8*7*6*5*4*3=20160
12 maj 23:02
jukej: super dzieki!
12 maj 23:11