oblicz korzystając ze wzoru Moivre'a prosze o sprawdzenie.
iza: oblicz korzystając ze wzoru Moivre'a prosze o sprawdzenie, ponieważ nie wiem czy dobrze
zrozumiałam to zadanie.
przykłąd (−2+2√3i)30
z(indeks dolny)k= 2√4(cos 2/3π+2kπ20+ isin 2/3π+2kπ20)
przy pierwiastku √4 powinno być 20 stopnia nie 2, ale nie wyskakuje tutaj.
23 paź 19:27
ICSP: źle
23 paź 19:28
iza: a mogłabym poprosić o jakieś poprawki co jest źle?
23 paź 19:29
ICSP: | | 1 | | √3 | | 2 | | 2 | |
(−2 2√3i) = −4( |
| i |
| ) = 4(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 *30 | | 2 * 30 | |
z30 = 430(cos |
| π + i sin |
| π) = ... |
| | 3 | | 3 | |
23 paź 19:30
ICSP: bez tego minusa przy 4 po znaku = w pierwszej linijce oczywiście.
23 paź 19:31
iza: dlaczego w pierwszym nawiasie pominales plus a w drugim jest mnozenie? i dlaczego przed 4 jest
minus? a w drugiej liniejce zamiast 30 mialo byc chyba 20, prawda?
23 paź 19:35
ICSP: plusy pominąłem bo mi się num lock wyłączył. Co do minusa też napisałem że to błąd. Co do
przykładu. Napisałaś wyżej że przykład to (−2 + 2√3i)30 a nie do 20. Dlatego wstawiłem 30
a nie 20
23 paź 19:38
iza: sorry, nie widzialam. siwdze nad tym od 5 godzin i wszystko mi sie juz miesza. Dziekuje za
poprawne rozwiazanie
23 paź 19:40
ICSP: Tylko dokończ to jeszcze
23 paź 19:41