D
PLISSS HELP: Gospodyni ma w domu ocet sześcioprocentowy. Chce zrobić ogórki konserowe, lecz potzrebny jej do
tego ocet 4%. Oblicz ile powinna wziasc octu 6% i ile wody aby uzykac 3 litry octu 4%
12 maj 13:44
i-u: 2 litry octu 6% proc i dodać 1 litr wody?
12 maj 13:55
PLISSS HELP: newiem was pytam?
12 maj 14:12
tim: Tak. 2 litry octu i jeden litr owdy.
12 maj 14:17
i-u: myślałam, że może masz odpowiedź, ale skoro nie, to podam jak mi to wyszło.
Cp− stęż proc.
Cpp= msms+mw * 100%
ms+mw= 3l
4%= ms3 l *100%
ms=0,12
0,04= 0,120,12+mw2
mw2= 2, 88 l
na początku:
0,06= u{0,12}{0,12+mw1)
mw1=1,88 l
mw1− mw2 = 1l − tyle trzeba było dolać
mw1+ ms= 1,88 + 0,12 = 2l − tyle trzeba było wziąć octu 6 %
nie mam stuprocentowej pewności, bo takie zadanie ostatni raz robiłam 5 lat temu.
12 maj 14:23
tim: i−u
Z wodą da się łatwiej

Biorąc ileś litrów 6% (6x) oraz ileś litrów wody 0% (0y) musimy otrzymać 3 litry 4% (4 * 3 =
12)
6x + 0y = 12
x = 2
12 maj 14:24
i-u: Ja jestem z tych, co komplikują sobie życie
12 maj 14:27
PLISSS HELP: dzieki
12 maj 14:33
Bogdan:

Stężenie wody = 0%
6x + 0*(3 − x) = 12
6x = 12 ⇒ x = 2 i 3 − 2 = 1
Trzeba wziąć 2 l. octu i 1 litr wody.
12 maj 14:41