funkcja
Jarek: Wyznacz największą wartość funkcji f(x)= (3−x)(2x+1) w przedziale [−1;2]
23 paź 18:44
Jarek: da ktoś radę pomóc ?
23 paź 20:26
Marcin: Właśnie mam takie samo zadanie i nie wiem tak samo jak Jarek sobie poradzić
23 paź 20:32
zombi: f(−1)=?
f(2)=?
f(p)= ? o ile wierzcholek znajduje sie w przedziale <−1,2>
23 paź 20:33
krystek: zapisz w postaci ogólnej i oblicz współrzędną wierzchołka . Jeżeli należy do tego przedziału to
masz największą wartośc.
23 paź 20:36
Gustlik: Krystku, po co w postaci ogólnej?
Jarek chce jechać do Rzymu, a Ty go na Krym
kierujesz.
Przejście z postaci iloczynowej na kanoniczną robi się tak:
f(x)= (3−x)(2x+1)
| | 1 | |
(3−x)(2x+1)=0 ⇔ x1=3 v x2=− |
| |
| | 2 | |
| | x1+x2 | | | | | | 5 | | 1 | |
p= |
| = |
| = |
| = |
| =1 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
p∊<−1, 2>, liczymy q
| | 5 | | 5 | | 5 | | 3 | | 14 | | 7 | | 7 | | 49 | | 1 | |
q=f(p)=f( |
| )=(3− |
| )(2* |
| +1)=1 |
| * |
| = |
| * |
| = |
| =6 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | | 8 | |
Teraz trzeba obliczyć jeszcze f(−1) i f(2) i mamy 3 wartości: f(−1), f(2) i q i z tych trzech
liczb wybrać najwiekszą.
24 paź 01:00
krystek: A ja wolę zwiedzać Krym !
24 paź 08:32
Karol:
Bez złośliwości krystku. Czy należysz do tych, co kurczowo trzymają się swojego nawet wtedy,
gdy ktoś pokaże lepszą drogę?
Postać ogólna jest zbędna.
| | 1 | | | | 5 | |
f(x) = −2(x − 3)(x + |
| ), p = |
| = |
| ∊ <−1, 2> |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
24 paź 09:03
Aga1.: Jeśli p∊<−1,2>
to największą wartością funkcji jest q=f(p) i nie ma potrzeby liczyć f(−1) oraz f(2)
24 paź 11:13