funkcja kwadratowa
Wisienka: Funkcja kwadratowa o dwóch miejscach zerowych : −3;2 której wykres przechodzi przez punkt
P(1,8) opisana jest wzorem :
a) y=4(x−3)(x−2)
b) y=2(x+3)(x−2)
c) y= −2(x+3)(x−2)
d) y= −43(x−3)(x+2)
23 paź 18:38
Saizou : y=a(x−x1)(x−x2)
zacznij od postaci iloczynowej
23 paź 18:39
Wisienka: To jak mam to postawić
za x1 i x2 −3 i 2
za x i a co ?
23 paź 18:42
Saizou : czyli otrzymasz
y=a(x+3)(x−2)
i skorzystaj że P(1;8) należy do wykresu tej funkcji
23 paź 18:43
Jarek: obliczyłem a i wychodzi mi odp c tak ?
23 paź 18:48
Saizou : tak
23 paź 18:50