w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy wynosi 3, co stanowi 40%
uguhuk: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy wynosi 3, co stanowi 40% krawędzi
bocznej. oblicz objętość i pole całkowite tej bryły.
23 paź 18:30
dero2005:

a = 3 = 0,4l
h
s =
√l2 − (a2)2 = 3
√6
| | 3√23 | |
h = √hs2 − (a2)2 = |
|
|
| | 2 | |
P
c = a
2 + 2*a*h
s =
23 paź 21:00
Pomocy ! ! !: Trójkąt równoramienny prostokątny obrócono wokół przyprostokątnej, a kwadrat o boku takiej
samej długości co przeciwprostokątna wokół boku. Oblicz stosunek pól powstałych brył.
15 lis 15:43
dero2005:

r = h
l =
√r2 + r2 = r
√2
P
cs = πr(r+l) = πr(r+r
√2)
P
w = 2πr
2 + 2πl*l = 2π(r
2 + (r
√2)
2) = 6πr
2
| Pw | | 6πr2 | |
| = |
| = 6( √2−1) |
| Pcs | | πr2(1+√2) | |
15 lis 17:49