trójąt
Adam: w trójkącie równoramiennym o obwodzie 18cm wysokość jest o 1cm dłuższa od podstawy. Oblicz pole
tego trójkąta. Proszę o pomoc
12 maj 13:33
Darek:

a+b+b=18
a+2b=18
2b=18−a
b=9−a/2
h=a+1
wysokosc dzieli podstawe na 2, wiec mamy tr. prostokatny
| | 1 | |
( |
| a)2=(9−a/2)2 − (a+1)2
|
| | 2 | |
| a2 | | a2 | |
| = 81−9a+ |
| − a2−2a−1
|
| 4 | | 4 | |
0= 81−9a− a
2−2a−1
−a
2−11a+80=0
a
2+11a−80=0
Δ=441
√Δ=21
| | −11+21 | |
a1<0 nie spelnia warunkow a2= |
|
|
| | 2 | |
a
2=5
a wiec: a=5, h=6, b = 5,5
pole =
12ah = 15
12 maj 13:55
Adam: no ale jak, skoro:
a+b+b=18
a=5, h=6, b = 5,5 to nie wychodzi bo
5+5,5+5,5=16 a nie 18

?
12 maj 14:07
Adam: no dobra rozumiem że b=6,5
12 maj 14:10
Adam: wiem gdzie zrobiłem błąd dzięki.
12 maj 14:10
Darek: dokaldnei xd to ja zle policzylem b

ale b tu i tak nie ma wplywu na pole
12 maj 14:12