Proszę o wytłumaczenie jak mam uporać się z tymi zadaniami
mrcin94: Witam czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mam uporać się z tymi zadaniami?
Zad 1
Dana jest prosta k: 2x+y−4=0 oraz P=(−1,5) Q=(4,−2)
a) wyznacz równoległą do k przechodzącą przez P
b) wyznacz prostopadłe do k przechodzące przez Q
Zad 2
Środek odcinka AB ma współrzędne S=(−3,4). Wyznacz B jeżeli A=(−7,1).
Zad 3
Dane są wierzchołki trójkąta A=(4,1) B=(1,−5) C=(−3,2)
Oblicz odległość punktu C od prostej AB
Zad 4
Dany jest równoległobok ABCD o wierzchołkach A=(−3,4), B=(−1,−2), C=(3,2)
a) wyznacz punkt przecięcia się przekątnych równoległoboku
b) oblicz współrzędne wierzchołka D
c) oblicz obwód tego równoległoboku
Zad 5
Oblicz odległość punktu przecięcia się prostych 2x−y−6=0 : x+y−3=0 od punktu S=(5,5)
23 paź 18:29
+-: tu obok jest geometria analityczna popatrz na te wzory i napisz czego nie rozumiesz.
24 paź 16:47