Całka z zastosowaniem rozwiązania uniwersalnego.
Nas: Witam.
Mam całkę z którą nie wiem co zrobić.
Rozwiązałem ją metodą uniwersalną do momentu:
Δ=−8
Próbuje dalej ale mi to nie wychodzi.
Bardzo proszę o pomoc.
23 paź 18:16
Krzysiek: Δ>0 ...
więc rozbijasz na ułamki proste
gdyby było Δ<0 wtedy korzystasz z funkcji arctg
23 paź 18:19
Nas: No tak jak pisze wychodzi mi Δ<0
I dalej jak próbuje to mi nie wychodzi dla tego proszę o pomoc.
23 paź 18:43
Krzysiek: jak dla mnie wychodzi Δ>0
więc rozbijasz na ułamki proste
23 paź 18:45
Nas: Zgadza się tu się pomyliłem.
Nastepnie
x1 =3
x2=−1
potem
i cały czas mi co innego wychodzi
A=
12
B=−
12
i końcowo otrzymuje niepoprawny wynik
23 paź 19:27
Mila: | | A | | B | |
∫U{−2dt}{(t−3)(t+1)=∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | t−3 | | t+1 | |
| −2 | | A(t+1)+B(t−3) | |
| = |
| |
| (t−3)(t+1) | | (t−3)(t+1) | |
| | A | | B | | 1 | | dt | | 1 | | dt | |
∫ |
| dt+∫ |
| dt=− |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| = |
| | t−3 | | t+1 | | 2 | | t−3 | | 2 | | t+1 | |
| | 1 | | |t+1| | | 1 | | | |
= |
| ln |
| = |
| ln |
| +C |
| | 2 | | |t−3| | | 2 | | | |
23 paź 20:38
Nas: Dziękuje bardzo!
23 paź 21:00
Mila:
23 paź 21:00