jak przedstawić w postaci wykładniczej liczbę
iza: jak przedstawić w postaci wykładniczej liczbę z= 1 + i
23 paź 18:10
Mila: Chyba w postaci trygonometrycznej?
23 paź 18:12
iza: właśnie nie w postaci wykłądniczej, w tresci zadania jest podana postać trygonometryczna i
wykładnicza, z trygonometryczną sobie poradziłam, ale wykładniczej nie rozumiem.
23 paź 18:14
23 paź 18:14
iza: czytałam o tym na wikipedii, ale nie zrozumiałam. co mam zrobić ze swoimi liczbami, mam je
gdzieś podstawić? można jakoś skorzystać już z wyliczonej postaci trygonometrycznej?
23 paź 18:16
Krzysiek: przecież mając podstać trygonometryczną masz policzone: |z| i znalezione φ ,więc wystarczy
wstawić do wzoru...
23 paź 18:17
iza: czyli z=√2(cosπ/4+isinπ/4) * e iφ
i za e podstawiam liczbę 2,86 ?
23 paź 18:21
iza: i za φ przy potędze e też mam podstawić π/4 ?
23 paź 18:22
Krzysiek: z=√2 (cosπ/4 +isinπ/4) =√2 ei π/4
23 paź 18:22
iza: czyli postac wykładnicza to po prostu z=√2eiπ/4
23 paź 18:28