matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodna
artur:
czesc, mam problem z pochodna mianowicie mi wychodzi : calkowicie cos nie tak, a ma wyjsc
1
2(1+x
2
)
wzor f(x)=arctg(x+
√
1+(x
2
)
)
23 paź 18:01
Mila:
1
x
f '(x)=
*(1+
)=
1+(x+
√
1+x
2
)
2
√
1+x
2
1
√
1+x
2
+x
=
*
=usuwam niewymierność z licznika
1+x
2
+2x
√
1+x
2
+1+x
2
√
1+x
2
1
1+x
2
−x
2
=
*
=
2(1+x
2
+x
√
1+x
2
)
(
√
1+x
2
−x)
√
1+x
2
)
1
1
=
*
=
2(1+x
2
+x
√
1+x
2
)
1+x
2
−x
√
1+x
2
1
1
=
=
2*[(1+x
2
)
2
−x
2
(1+x
2
)]
2(1+x
2
)
23 paź 21:41