miejsce zerowe wielomianu
Arek: jak wyznaczyć miejsce zerowe wielomianu F(x)=x
3+x
2−(2
√2+
√2)
23 paź 17:57
Arek: pomoże ktoś

23 paź 18:03
ICSP: a w nawiasie nie powinno być −
√2
23 paź 18:40
ICSP: tak czy inaczej :
x
3 + x
2 − 3
√2 = 0
| | 1 | |
podstawiasz : x = (y − |
| ) |
| | 3 | |
23 paź 18:41
Arek: przepraszam zamiast √2 ma byc 2
23 paź 18:45
Arek: F(x)=x3+x2−(2√2+2)
23 paź 18:46
Arek: F(x)=x3+x2−(2√2+2)
23 paź 18:46
ICSP: w takim razie :
x3 + x2 − 2√2 − 2 = 0
x3 − 2√2 + x2 − 2 = 0
(x − √2)(x2 +√2x + 2) + (x − √2)(x + √2) = 0
(x − √2(x2 + √2x + 2 + x + √2) = 0
(x − √2)(x2 + (1 + √2)x + 2 + √2) = 0
x = √2 oraz Δ < 0 − brak rozwiazań.
Jedynym pierwiastkiem tego równania jest x = √2
23 paź 18:49
Arek: dziękuje
23 paź 18:52