Rozwiąż równani
ja: Pomocy!

Rozwiąż równanie macierzy :
A * X = B
macierz A:
[0 6 3
−1 −2 1]
macierz B:
[6 0
1 −2]
23 paź 17:44
Krzysiek: A nie jest kwadratowa więc nie możemy przemnożyć przez macierz odwrotną
aby wymiary się zgadzały macierz X musi być wymiaru 3 na 2
niech
X=a b c
d e f
wymnóż lewą stronę i porównaj elementy rozwiązując układ równań
23 paź 18:00
ja: proszę o pomoc! jak to rowiązać?
X = B/A = B * A−1?
23 paź 18:00
ja: już rozumiem, dziękuję!
23 paź 18:01
Krzysiek: jeżeli detA≠0 w tym przypadku w ogóle nie można mówić o wyznaczniku, ale gdyby tak było to:
AX=B ⇔X=A−1 B
a nie X=B A−1
gdyby było: X*A =B ⇔X=BA−1
23 paź 18:03