obliczyc za pomoca wzorow de Moivre'a
iza: Czy mógłby ktoś rozpisać i krok po kroku jest to sie liczy, bo nie umiem nigdzie w internecie,
ani ksiązce znaleźć jak to zrobić, a jak już coś znajdę to liczby są kosmiczne i nie wiem co
jest do czego.
Przykład.
(−2+√3i)20
23 paź 16:52
23 paź 16:56
iza: to co w drugim nawiasie jest ok rozumiem, podstawia się za x, 20 czyli potęgę jaka była za
nawiasem, ale dlaczego −2 i √3 jest do potęgi drugiej ?
źle przepisałam przykład.
dokłądniej miało to wyglądać tak
(−2+2√3i)20
23 paź 17:03
Krzysiek: zamień z=−2+2√3 i na postać trygonometryczną
argument łatwo wyliczysz zaznaczając 'z' na płaszczyźnie zespolonej
23 paź 17:05
iza: postać trygonometryczna czyli ma wyglądać to tak IzI=√(−2)2 + (2√3)2= √4+12=4
sinφ=2√3/4= √3/2
cosφ=−2/4=−1/2
i teraz jak mam obliczyć φ ?
23 paź 17:12
asdf: Kąt φ
dla kąta leżącego w I ćwiatce: fi = α
dla kąta leżącego w II ćwiartce: fi = π − α
dla kąta leżącego w III ćwiatce: fi = π + α
dla kąta leżącego w IV ćwiartce: fi = 2π − α
| | π | |
W tym przypadku kąt α to |
| , bo: |
| | 3 | |
Korzystając z wierszyka:
Kąt lęży w II ćwiartce, bo: sinus jest na plusie, cosinus na minusie
23 paź 17:18