Dane są punkty A(1,3) B(-3,5) napisz równanie okręgu o średnicy AB
Matur: Dane są punkty A(1,3) B(−3,5) napisz równanie okręgu o średnicy AB
23 paź 16:44
Patronus: O − środek odcinka AB
| | −3+1 | | 3+5 | |
O = ( |
| , |
| ) = (−1, 4) |
| | 2 | | 2 | |
r = |AB| =
√(−3−1)2 + (3−5)2 =
√16+4 =
√20
(x+1)
2 + (y−4)
2 = 20
23 paź 16:49
Matur: ok dzieki tak też mi wyszło.. a jak obliczyc długość boku kwadratu wpisanego w okrag? mi wyszło
8√10 Tylko ze wspolrzednymi A(−7,−3) B(−3,5)
23 paź 16:53
Patronus: d = r = |AB| = √(−7+3)2 + (−3−5)2 = p{16 + 64] = √80 = 4√5
d = a√2
4√5 = a√2
4√10 = 2a
a = 2√10
23 paź 17:00
Matur: ok dzięki
23 paź 17:03