liczby zespolone. rozwiąż
asia556: z4 +1=0
23 paź 14:56
23 paź 15:01
asdf: z
4 = −1
z =
4√−1
|z| = 1
cosx = −1
sinx = 0
∡φ = π
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
w0 = 4√1(cos |
| + isin |
| ) = |
| + |
| i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
podstaw do wzoru de moivre'a
23 paź 15:03
ICSP: Nie za prosty przykład na wzór de Movier'a

Nie lepiej deltą to zrobić ?
23 paź 15:04
asdf: To po co delta? juz lepiej grupować...
z4 −i2 = 0
23 paź 15:08
ICSP: a jak później policzysz szybko i ładnie
√i
23 paź 15:09
asdf: układem równań
23 paź 15:11
ICSP: i chyba ty mnie źle zrozumiałeś
Mówiłem o delcie dla :
(z2 + √2z + 1)(z2 − √2z + 1) a nie dla z4 + 1 xD
23 paź 15:11
ICSP: zanim rozwiążesz układ równań to troszkę czasu minie. Tutaj od razu masz wyliczone pierwiastki.
23 paź 15:11
asdf: Jest duzo sposobów
23 paź 15:13