czy jest ktoś kto może mi pomóc? BŁAGAM ................
straciła nadzieję :(: niech P będzie dowolnym punktem wewnetrznym trójkąta ABC. Wykaż że x/h1 + y/h2 + z/h3=1, gdzie
x,y,z oznaczaja odległości tego punktu od boków trójkatna, a h1,h2,h3 są długościami wysokości
poprowadzonych odpowiednio na te boki
12 maj 13:02
Andrzej: P−pole całego trójkąta
P=P1+P2+P3 , gdzie P1..3 to są pola trójkątów na które dzieli punkt P.
Dzielimy strony równania przez P:
P1/P+P2/P+P3/P=1
(1/2)*a*x / (1/2)*a*h1 + (1/2)*b*y / (1/2)*b*h2 + (1/2)c*z / (1/2)*c*h3=1
Po uproszczeniu masz c.b.d.o.
12 maj 13:59