liczby x1 i x2 gdzie x1<x2
Pomocy: Liczby x1 i x2 gdzie x1<x2 są rozwiązaniem równania x2 = log269 (2 i 6 są pod sobą) .
Wykaż że liczba x2−x1+log616 jest równa 4.
23 paź 14:25
ICSP: x2 = (log6 9)2 ⇒ x = ± log6 9
podstawiam
x2 −x1 +log9 16 = log6 81 + log6 16 = log6 1296 = log6 64 = 4
23 paź 14:28
Pomocy: A można by to było trochę wytłumaczyć? Bo chciała bym to zrozumieć...
23 paź 14:37
ICSP: a czego konkretnie nie rozumiesz ?
23 paź 14:37
Pomocy: Wszystkiego..dla mnie matma to czarna magia. dlaczego tak: x2 = (log6 9)2 ⇒ x = ± log6 9 ?
To jest z jakiegoś wzoru?
23 paź 14:40
ICSP: a potrafisz rozwiązać równanie :
x
2 = 4
23 paź 14:41
Pomocy: tak^^
23 paź 14:42
ICSP: w jaki sposób
23 paź 14:42
Pomocy: x2 = 4 x2−4=0 (x−2)(x+2) co to ma wspólnego?
23 paź 14:45
ICSP: tak więc :
zapis log26 9 oznacza to samo co zapis : (log6 9)2
więc nasze równanie mogę zapisać jako :
x2 = (log6 9)2 . Rozwiązuje się je identycznie jak to które podałem wyżej, tylko że w tym
wypadku zamiast 2 mamy log6 9
x2 = (log6 9)2
x2 − (log6 9)2 = 0
(x − log6 9)(x + log6 9) = 0
x = log6 9 v x = − log6 9
teraz ustalamy które x będzie x1 a który x2
mamy warunek :
x1 < x2 . Zatem chyba oczywiste będzie że x1 = −log6 9(jest to liczba ujemna) oraz x2 =
log6 9(jest to liczba dodatnia).
Kiedy mamy już ustalone x1 oraz x2 wystarczy podstawić to do wyrażenia :
x2 − x1 + log6 16 i policzyć jego wartość.
23 paź 14:48