pomocy
krzysiek: witam chciałbym rozwiazac to zadanie pomozecie mi 2x3+x2=32x+1
23 paź 13:44
ICSP: to jest :
2
x3 + x2 = 32
x+1
23 paź 13:45
aniabb: nie jest przypadkiem 2x3+x2
23 paź 13:47
krzysiek: a możliwe zaraz to sprawdze a jezeli tak to jak to bedzie dalej
23 paź 13:50
aniabb: 32=25
te same podstawy potęg porównujemy wykładniki
x3+x2=5(x+1) .. itd
23 paź 13:53
krzysiek: czyli jak to mam napisac bo mam rozwiazac równanie 2x3+x2=32x+1
23 paź 13:59
krzysiek:
23 paź 14:06
Piotr:
32 = 25
23 paź 14:08
krzysiek: tak to wiem ze tak wyjdzie ale chciałbym miec to pokolei jak to jest zrobione do tej postaci
23 paź 14:10
aniabb:
2x3+x2=25(x+1) ← korzystając z różnowartościowości funkcji wykładniczej
x3+x2=5(x+1)
x2(x+1)−5(x+1) =0 .. ..
23 paź 14:12
krzysiek: ale powiedz ja to tak mam napisac i na tym to jest koniec
23 paź 14:16
Piotr:
czego jeszcze oczekujesz ? juz masz prawie rozwiazane. nawet juz masz pogrupowane...
23 paź 14:18
krzysiek: no ale jakos nie moge tego załapac
23 paź 14:18
Piotr:
teraz juz rozwiazujesz zwykle rownanie.
x2(x+1)−5(x+1)=0
(x+1)(x2−5) = 0
(x+1)(x−√5)(x+√5) = 0
x= −1 lub x=√5 lub x = − √5
koniec zadania
23 paź 14:21
aniabb: teraz
(x+1)(x2+5)=0
(x+1)(x−√5)(x+√5)=0
x=1 x=−√5 x=√5
23 paź 14:22
Piotr:
−1

a tez na poczatku napisalem 1 ale zauwazylem i poprawilem
23 paź 14:23
krzysiek: ok dzieki za pomoc
23 paź 14:25
aniabb: a ja co chwilę zmuszałam się żeby jeszcze dopisać bo chciałam już dawno postawić ...
23 paź 14:33
Piotr:
23 paź 14:35