prosze o pomoc w zadaniu
mirek: prosze o pomoc w zadaniu (164)x−1*16x−4 ≥(14)4x+8 nie moge sobie dac rade z
tym
23 paź 13:41
ICSP: Sprowadź obydwie strony do postać 4cos ≥ 4coś
23 paź 13:43
mirek: a jak to zrobic mam
23 paź 13:45
23 paź 13:47
mirek: patrzyłem na tamtą strone ale jakos nie moge sobie z tym poradzic pokazesz mi jak to powinno
byc
23 paź 13:51
ICSP: ech

Mamy rozwiązać nierówność :
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x−1 * 16x−4 ≥ ( |
| )4x−8 |
| | 64 | | 4 | |
będziemy chcieli sprowadzić lewą do postaci 4
coś tak wiec oczywiste jest że najpierw trzeba
znaleźć zależność między podstawami a liczbą 4 :
podstawy to :
16
16 = 4
2
wracamy do naszej nierówności :
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x−1 * 16x−4 ≥ ( |
| )4x−8 jest identyczne z : |
| | 64 | | 4 | |
((4)
−3)
x−1 * (4
2)
x−4 ≥ (4
−1)
4x+8
ze wzoru (a
x)
y = a
x*y sprowadzam nierównośc do postaci :
4
−3x + 3 * 4
2x −8 ≥ 4
−4x − 8
teraz ze wzoru a
x * a
y = a
x+y przekształcam lewą stronę :
4
−3x + 3 + 2x − 8 ≥ 4
−4x − 8
4
−x − 5 ≥ 4
−4x − 8
−x − 5 ≥ − 4x − 8
3x ≥ − 3
x ≥ −1
23 paź 13:58
mirek: ok wielkie dzieki za pomoc
23 paź 14:02