Naszkicuj wszystkich liczb zespolonych z dla których liczba u jest rzeczywista.
Alsza: Witam, mam takie zadanie które częściowo rozwiązałam. Problem jest z narysowaniem owej funkcji.
Należy naszkicować zbiór wszystkich liczb zespolonych z, dla których liczba u=(z+4) / (z−2i)
jest rzeczywista.
Wiem, żę liczba U jest rzeczywista gdy Imu=0.
W rachunkach wyszło mi zatem że :
2x+8−4y=0
czyli
x+4−2y=0
I tutaj się gubię bo zupełnie nie wiem jak zaznaczyć to na osiach.
23 paź 13:08
ICSP: zaufam twoim obliczeniom
| | 1 | |
2x + 8 − 4y = 0 ⇒ 4y = 2x + 8 ⇒ y = |
| x + 8 |
| | 2 | |
jest fo funkcja liniowa. Potrafisz ją narysować ?
23 paź 13:10
Alsza: Tak potrafię

Gubi mnie to że trzeba to zaznaczać w osiach imz i rez i dotego z≠2i . Ale
skoro tak mówisz, to tak zrobię

dziękuję
23 paź 13:18