matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenia
ViceVersa:
1
8r
pir
2
*
=192pi
3
3
jest to wycinek z zadania , w którym się przycinam, bo nie wychodzi mi takie r jak trzeba byłbym wdzięczny aby ktoś krok po kroku opisał czynności
12 maj 12:50
joanna:
to ile ma wyjść?
8
bo mi wychodzi
r
3
π
9
12 maj 12:57
joanna:
aaa
12 maj 12:58
joanna:
r
3
=216 zatem r=6
12 maj 12:59
joanna:
po kolei
8
πr
3
=192π /:π
9
8
r
3
=192/ :{8}{9} (to samo co pomnożyć przez {9}{8} )
9
r
3
=192*{9}{8}=24*9=216 /
3
√
r=6
12 maj 13:01