%
megi: Malarz w ciągu dwóch godzin pracy pomalował 20% powierzchni określonej w zamówieniu. O ile
procent malarz powinien przyśpieszyć swą szybkość malowania, aby zakończyć całą pracę w ciągu
następnych czterech godzin?
w ciagu 4h ma pomalować 80%
czyli na 1h maluje 20%
ma zwiekszyc o drugie tyle szybkosc
czyli o 100% czy 50% ?
w necie znalazlam rozne odp i nie wiem wlasnie ktora jest poprawna
Prosze o pomoc!
23 paź 12:46
kylo1303: W jedna godzine maluje 10% całości.
Ma przyspieszyć tak żeby malował 20% całości.
Czyli musi podwoic wydajnosc, czyli zwiekszyc ja o 100%.
Gdyby bylo 50% to by malowal 15%/h
23 paź 12:48
pigor: ... , ja widzę to ...

ogólnie i algebraicznie np. tak :
szybkość malowania (wydajność) to tu procent pomalowanej
powierzchni w czasie, czyli
14 80%= (100+x)%* 12 20% ⇔ 20%= (1+x%)*10% /:10% ⇔
⇔ 2= 1+x% ⇔ x%=1 ⇔
x=100% − szukany
procent , czyli
o 100%, podwoić musi malarz swoją wydajność, np. mniej się . ...
23 paź 13:26