rozwiązać równanie
Dawid: shx2=9
23 paź 12:36
Patronus: jeśli s,h ≠0
jeśli s = 0 lub h = 0
0=9
x∊∅
23 paź 12:54
ICSP: mi się zdaje że tutaj chodzi o sinusa hiperbolicznego
23 paź 12:55
pigor: ... , np. tak :
shx2=9 ⇔
12(e
x2−e
−x2)= 9 /*2e
x2 ⇔
⇔
(ex2)2−18ex2−1=0 i Δ=18
2+4= 4*85 i
√Δ=2
√85 ⇒
⇒ e
x2=
12(18−2
√85= 9−
√85<0 lub e
x2=9+
√85 ⇒
⇒
ex2=9+√85 ⇒ lne
x2=ln(9+
√85) ⇔ x
2= ln(9+
√85 ⇒
⇒ |x|=
√ln(9+√85 ⇔
x= ± √ln(9+√85 ≈
± 1,704 . ...
23 paź 12:56
Patronus: @ICSP: W takim razie brakuje zmiennych "i" "n"
23 paź 13:02
ICSP: hmm mi się zawsze zdawało że można zapisać jako sh
23 paź 13:05
pigor: .. tak, to jest międzynarodowy zapis . ...
23 paź 13:29