Granice ciągów
Zuza: Zadania z granic ciągów.
| | 1 | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| | √4n2+7n−2n | | √4n2+7nn2−2nn | |
| | 1 | |
lub inaczej robilam i wyszło mi |
| = 0
|
| | 1−∞ | |
| | 4 | |
a ma wyjść coś typu |
| i nie wiem gdzie jest błąd |
| | 7 | |
23 paź 12:27
ICSP: przemnóż licznik i mianownik przez
√4n2 + 7n + 2n
23 paź 12:29
aniabb: trzeba było czytać od razu..już to rozwiązywałam niedawno
23 paź 12:34
Zuza: wyszło
23 paź 12:39
Zuza: a taki przyklad jak można zacząć?
| | (n−1)10(n−1)10(n−1)9 | |
lim |
|
|
| | (n+3)9(n+3)10(n+3)10 | |
da coś wyłączenie przed nawias (n−1)
9 i (n+3)
9 ?
23 paź 12:49
ICSP: = 1
23 paź 12:51
Zuza: Można prosić o wskazówke?
23 paź 12:54
aniabb: liczysz najwyższe potęgi w liczniku i mianowniku .. jak równe to granicą liczba .. na dole
więcej granicą zero na górze więcej granicą ∞
23 paź 12:54
aniabb: tu na górze n{29) na dole n29 współczynniki przed n wszystkie 1 więc 1/1=1
23 paź 12:55
23 paź 12:56
Zuza: Ok, też wyszło. Wieczorem jeszcze wrzucę kilka przykładów
23 paź 13:01
Zuza: | | 3√5n7+6n2+3 | |
lim |
| Jak zacząć?  |
| | √n3+2n+7 | |
23 paź 21:20
Zuza: aniabb albo ICSP jesteście może?
23 paź 21:24
Zuza: Liczę na wskazowkę
23 paź 21:36