ZŁOŻENIE FUNKCJI prosze o pomoc
kamil: wyznacz złożenie funkcji
a) f(x)=x2−1 g(y)=√y+2
zrobiłem to tak ale nie wiem czy dobrze i czy to napewno wszystko
f(x) o g = √x2−1 +2=√x2 +1
b)
f(x)=sinx g(y)= y +√y
f(x)=√sinx+{sinx}
c) f(x)=logx g(y)=y2+siny
f(x) o g=(logx)2+sinlog
z góry dziekuje za pomoc i jakies wskazówki
23 paź 12:25
aniabb: w a) zrobiłeś g(f(x)) a miałeś odwrotnie
23 paź 12:30
kamil: tzn co źle zrobilem ?
23 paź 12:34
aniabb: zamiast g wstawić do f wstawiłeś f do g
23 paź 12:35
kamil: aha juz wiem i reszta też jest źle zrobiona ?
23 paź 12:41
kamil: tzn miało być g o f(x) pomyliłem zapis
23 paź 12:44
Kamil: A cos do tego jeszcze trzeba zrobić ?
23 paź 13:09
Kamil: jakies dziedziny dokładne obliczenia czy mozna już to tak zostawić ?
23 paź 13:09