matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Newton
Wątroba:
Zadanie banalne.
n
k
Oblicz wartosc symbolu Newtona
dla n=9 i k=7
Moge liczyc na wasza pomoc? To zadanie egzaminacyjne, poprostu nawet nie pamietam jaki to temat i nie wiem jak szukac.
23 paź 12:20
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1014.html
23 paź 12:22
kylo1303:
1014
23 paź 12:22
pigor:
... , lub np. tak :
9
7
9
9−7
9
2
9*8
=
=
=
= 9*4=
24
2*1
23 paź 12:25
Wątroba:
Mnie wyszlo w ten sposob:
9
7
=
9!
7!*(9−7)!
=
9!
7!*2!
=
7!*8*9
7!*2!
=
72
2
= 36
23 paź 12:51
ICSP:
[P{Pigor]] źle pomnożył 9*4 = 36 a nie 24 tak jak napisał
23 paź 12:52
pigor:
...
, bardzo przepraszam
23 paź 13:01