Wyprowadź wzór na pole trapezu ze wzorów na pole równoległoboku i trójkąta.
Natalia: 5. Wyprowadź wzór na pole trapezu ze wzorów na pole równoległoboku i trójkąta.
Wykonaj rysunek, obliczenia i uzasadnienia.
23 paź 12:09
Patronus:

| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = a*h + |
| *(b−a)*h = a*h + |
| *b*h − |
| *a*h = |
| ah + |
| bh = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 paź 12:15
pigor: .... ... np. niech
a,b,h − długości podstaw dolnej, górnej i wysokości trapezu
odpowiednio, to jeśli z wierzchołka górnej podstawy dorysujesz odcinek równoległy
do jednego z ramion masz równoległobok i trójkąt takie, że
Ptrapezu= P
równoległoboku + P
trójkąta =
= bh+
12(a−b)h=
12h(2b+a−b)=
12(a+b)h . ...
23 paź 12:20