W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa
Natalia: 1. W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej, a przekątna
trapezu dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy. Oblicz długość boków trapezu wiedząc, że
jego pole jest równe 3√3
Do zadania wykonaj rysunek, zapisz wszystkie obliczenia i uzasadnienia.
23 paź 12:01
+-:

Spróbuj dalej sama.
Wsazówka oblicz h w funkcji α, oraz α/2 i wylicz α
23 paź 17:34
Eta:

Można też tak

taki trapez składa się z trzech przystających trójkątów równobocznych o boku długości "a"
P(trapezu)= 3*P(Δrównobocznego)
| | a2√3 | |
3* |
| = 3√3 ⇒ ........... a=2 |
| | 4 | |
23 paź 17:51
+-: Wypadałoby wykazać, że są to trójkąty równoboczne.
23 paź 18:39
Eta:
W czym problem?
Parę słów komentarza i koniec dowodu
23 paź 22:13
+-: Eta masz rację,ale chciałbym zobaczyć komentarz od "Natalia", choć osobiście wątpię, "że będzie
miał(a) czas".
24 paź 14:10
Myk: Niestety to jest nie uzasadnione, nie można sobie od tak przyjmować, że kąty będą mieć 30
stopni, poza tym nie wyjaśnione jest jak powstaje kąt DEC.
21 lis 00:31