ocena
Wątroba:

Sprawdź, ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu (x−7)
2 + (y+4)
2 = 49
z osią rzędnych a ile z osią odciętych.
czyli:
(x+7)
2 + (y − (−4))
2 =
√49
(7,4) , r = 7
I teraz nie wiem czy rysunek, który wykonałem jest prawidłowy względem tego zadania.
Okrąg ma 2 punkty wspólne z osią ox. A z osią oy 1 ? Bo moze wyda sie to prymitywne ale mam
wrazenie ze 2 pkt. Bo nachodzi na −4 i −5 na osi y.
Poprostu napiszcie odpowiedz jesli znacie i bardzo dziekuje za uwage i czas
23 paź 11:54
Wątroba: Rzuccie tylko okiem
23 paź 11:58
Wątroba: Nikt sie nie podejmie?
23 paź 12:14
ICSP: z osią odciętych − dwa
z osią rzędnych − 1
23 paź 12:15
Skipper:
OK −
23 paź 12:16
aniabb: skoro r = x środka to MUSI mieć 1 punkt , a że rysunek niestaranny ...
23 paź 12:21
Wątroba: Niestaranny? W takim razie jak mam go wykonac zeby byl w miare dobry?
23 paź 13:12
ICSP: mi tam się podoba

Ważne że widać dokładnie ile jest punktów przecięć
23 paź 13:14
aniabb: ostrym ołówkiem w cyrklu na papierze milimetrowym
23 paź 13:55
Nieuk: CHodzi mi o ten wykonany tutaj. Jest slabo czytelny?
23 paź 13:57
aniabb: albo do równania zamiast x wstawić 0 i policzyć ile y wychodzi a potem zamiast y wstawić 0 i
policzyć jakie są x
23 paź 13:57
Nieuk: mu*
23 paź 13:57
Ajtek:
Zamiast bawić się w rysowanie, można to zrobić algebraicznie.
Witam
aniabb, ICSP 
.
23 paź 13:58
Wątroba: Musi być rysunek.. Niestety
23 paź 13:59
ICSP: Witaj
Ajtku 
Nie ma co robić
r = 7
S(7;−4) zatem odległość od osi OX = 4 < r − dwa punkty oraz odległość od OY = 7 = r − jeden
punkty.
Tyle z zadania
23 paź 14:00
Wątroba: O kurde, narysowalem po zlej stronie te kolko. fakt, tam ma byc −4
23 paź 14:02
Ajtek:
Ty to wiesz, aniabb to wie, ja rónież to wiem. Ale uczniowie mogą tego nie zauważać po
pierwszym spojrzeniu na wzór okręgu.
23 paź 14:02
aniabb: ja nic nie wiem

ja tu tylko sprzątam
23 paź 14:09
Wątroba: Ale jak juz nie bede tego ruszal to bedziwe dobrze? Moge to przepisac do zeszytu? Tak jak jest
23 paź 14:10
ICSP: Możesz przesiać

Rysunek też masz ładny
23 paź 14:12
Ajtek:
Tylko nie ta współrzędna po x jest

.
23 paź 14:13
aniabb: ale to On osobiście tam widział nieskończenie wiele punktów wspólnych ..
23 paź 14:14