wiem ze to fizyka ale nie ogarniam nic.
kuba: Jaka jest końcowa energia kinetyczna samochodu, którego silnik wykonał pracę równą 62 500 J,
powodując przyspieszenie samochodu? Z jaką końcową prędkością poruszał się ten samochód?
Początkowa prędkość samochodu wynosiła 35,4 km/h, masa samochodu 997,7 kg.
23 paź 11:40
aniabb: początkowa
Ek = m*v0/2 wstaw swoje dane zamień km/h na m/s
końcowa Ek = Ek poczatkowa + praca = policzone +62500
V końcowe z energii końcowej (przekształć wzór z góry)
23 paź 12:25
kuba: nie powinno byc Ek=m*Vo2/2?
23 paź 12:31
aniabb: widzisz.. sam umiesz
23 paź 12:38
kuba: tylko udaje

wyszlo mi ze jechal pozniej 53,6km/h. myslisz ze to mozliwe po takiej pracy?
23 paź 12:50