23 paź 11:32
Krzysiek: co wyjdzie?
po drugie 0/√2 =0
23 paź 11:33
Aga1.: Co liczysz?
Jeśli granicę i pod drugim pierwiastkiem nie ma n , to Un→∞, gdy n→∞
23 paź 11:34
DSGN.: no wiadome ze zero

ale czy dobrze obliczona granica
23 paź 11:34
DSGN.: a tak pod 2 pier. n

przepraszam za bład
23 paź 11:35
DSGN.: a takie cos jak licze
| | (−0,8)n | |
un= |
| i tylko calosc dzielic przez n i wyjdzie licznik =0 czyli calosc do |
| | 2n−5 | |
0?
23 paź 11:39
Aga1.: W liczniku na pewno będzie 0?
23 paź 11:39
Aga1.: Pytanie dotyczy pierwszego przykładu.
23 paź 11:41
DSGN.: | | 2 | |
tak tam wyjdzie 2 ale dzielac mianownik przez n w liczniku dostane |
| −−−−>0 przez co |
| | n | |
calos do zera tak?
23 paź 11:47
Aga1.: W liczniku (√n+2−√2n)(√n+2+√2n)=
n+2−2n=2−n
I nie dzielisz przez n, tylko przez √n
23 paź 15:21