.
asdf: Witam, oblicz:
z
4 = (1 − i)
4
tu podziele przez drugą stronę:
Jak dalej? albo gdzie błąd?
23 paź 11:14
Aga1.: Pomnóż licznik i mianownik przez 1+i
23 paź 11:16
asdf: | | (x + yi)(1 + i) | |
( |
| )4 = 1 |
| | 1 − i2 | |
| | (x + yi)(1 + i) | |
( |
| )4 = 1 |
| | 2 | |
((x + yi)(1 + i))
4 = 16
(x + yi)(1 + i) = 2
i tak dalej?
23 paź 11:16
aniabb: x+yi=±(1−i) lub x+yi=±(1+i)
23 paź 11:17
asdf: można lecieć dalej tym sposobem z 1116?
23 paź 11:19
asdf: ?
23 paź 11:23
aniabb: to jeszcze dopisz (x + yi)(1 + i) = −2 (x + yi)(1 + i) = −2i (x + yi)(1 + i) = 2i
23 paź 11:24
aniabb: i teraz podziel przez 2 nawias i usuń i z mianowników
23 paź 11:25
Aga1.: Można , tyle, że
24=16 i (−2)4=16
oraz (2i)4=16, (−2i)4=16
I oczywiście wybrałeś nie najszybszy sposób
23 paź 11:25
asdf: ale skąd Ci się wzięło
(x + yi)(1 + i) = −2?
23 paź 11:26
asdf: Ok, już rozumiem
Nie najszybszy sposób, ale wykładowca dał taką wskazówkę i chciał żebyśmy tak to zrobili
23 paź 11:27
Aga1.: Zrób też sposobem aniab, a zobaczysz ile krócej
23 paź 11:30
Mila: cd 11:16
(x + yi)(1 + i) = 2 lub (x + yi)(1 + i) = −2 [24=16 i (−2)4=16]
x+i+yi−y=2+0i lub x+i+yi−y=−2+0i
x−y=2 i x+y=0 lub x−y=−2 i x+y=0
x=1 i y=−1 lub x=−1 i y=1
z=1−i lub z=−1+i
spr.
L=(1−i)4=P i
L=(−1+i)4=(1−i)4
23 paź 17:38
Mila: Lepiej obliczyć P=(1−i)4=−4
z=4√−4
Otrzymasz 4 pierwiastki
23 paź 17:48