zamiana ułamka dziesiętnego
nina78: wiem, że zamianę ułamka dziesiętnego okresowego na zwykły można przeprowadzić wykorzystując
szereg geometryczny ale jest też metoda polegająca na mnożeniu u.dziesiętnego przez 10
n
gdzie n to ilość cyfr po przecinku a potem odjęcie ułamka okresowego

no jakoś tak
mój problem polega na tym, że nie wiem jak wytłumaczyć skąd bierze się ta druga metoda, z czego
ona wynika
23 paź 09:48
aniabb: ta druga metoda wynika z okresowości liczby okresowej
23 paź 09:52
23 paź 09:54
aniabb:
1000x=12345,345345345...
x= 12,345345345345....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
999x= 12333,000000000.....
jak widać się skraca (dlatego trzeba mnożyć przez 10n żeby te same cyfry znalazły się nad
tymi samymi)
23 paź 09:57