Algebra liniowa
Tomek: Mam takie zadanko z algebry:
W ciele ℤ29 obliczyć 4*21−3 + 34 * 5 − 2−6.
Wszystko jasne, gdy sobie mogę dopomóc kalkulatorem, ale wykładowca mówił, że na kolokwium mamy
bez kalkulatorów to liczyć. Jak to dobrze zrobić?
Po znalezieniu odwrotności mam:
4*83 + 34 * 5 − 276. Teraz jak stąd w łatwy sposób to poprzeliczać?
23 paź 08:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest Z
29 
czy co
23 paź 09:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
w ciele Z
29:
27 = (−2)
(−2)
6 = 2
6 = 8
2 = 6
8
2 = 64 = 29+29+6
8
2 = 6
6*8 = 24 = −5
4*(−5) = −20 = +9
3
4 = 3
3 * 3 = (−2)*3 = (−6)
(−6)*5 = −30 = −1 = + 28
wszystko jasne
23 paź 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu tfu .... (−2)6 = 43 = 64 = 6
23 paź 09:30
aniabb: a 4
3 to nie 8
2
23 paź 09:37