rozłóż na ułamki proste funkcje
Dawid:
23 paź 01:13
aniabb: | | x2+x+1 | |
wyciągam całości x3−x−1 + |
| |
| | x3+x | |
x
3+x=x(x
2+1)
| A | | B | | A(x2+1) + Bx | | Ax2+A + Bx | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x | | x2+1 | | x(x2+1) | | x(x2+1) | |
Porównuję ułamki
A=1 (współczynniki przed x
2 w obu ułamkach)
B=1 (współczynniki przed x w obu ułamkach)
A=1 (wyrazy wolne )
| | x6−x3+1 | | 1 | | 1 | |
zatem |
| = x3−x−1 + |
| + |
| |
| | x3+x | | x | | x2+1 | |
23 paź 08:57
mex: jak się wyciąga te całości ?
nie mogę do tego dojść
23 paź 21:22