miary kątów tworzą ciąg...
imię lub nick: Miary kątów wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny, którego różnica równa się 4 stopnie, a miara
największego kąta wynosi 172. Ile boków ma ten wielokąt? Ile ma przekątnych?
12 maj 12:27
♊: Ile wynosi suma wszystkich kątów w wielokącie ? Zastanów się, a potem podstaw pod
Sn =
r = ±4 *
an = 172 albo a1 = 172 *
* nieodpowiednie skreślić ;)
12 maj 12:30
imię lub nick: no właśnie nie wiem jak przedstawić sumę wszystkich kątów w wielokącie
12 maj 12:43
imię lub nick: dobra już wiem, trzeba podzielić na trójkąty
12 maj 12:48
♊: trójkąt foremny ma kąty 3 * 60 = 180
czworokąt 4 * 90
pięciokąt 5 * 108
sześciokąt 6 * 120 = 2 * 3 * 60 * 2
Wypisz jeszcze kilka i zobacz, czy któreś się nie powtarzają w charakterystyczny sposób ?
Wydaje mi się, że przy dwunastokącie powninno dać się już znaleźć kilka zależności.
12 maj 12:49
♊: Idę na wykład − po moim powrocie ma już by gotowa odpowiedź ! ;P
12 maj 12:51
imię lub nick: hah
12 maj 12:53
Darek: | | n(n−3) | |
liczba przekątnych w n−kącie wypukłym to |
|
|
| | 2 | |
oraz
liczba wierzchołkow n−kąta wypukłego wynosi n
i:
Jeśli liczba boków jest równa n, to suma kątów wewnętrznych jest równa: (n−2) * 180
o
no

i teraz cza cos wymyslec
12 maj 12:59
imię lub nick: nie wychodzi mi...
12 maj 13:24
Darek: nie iwme, obydwa wzory niby poprawne, bledu rachunkowego niby nie mam, a cos zle xd
a
n=a
1+(n−1)r
a
n−(n−1)r=a
1
a
1=172−4n+4 −−−> i tu mialem przez 10 minut babola i szukalem bledu

zadanie:
ile to ejst xd ? −(−4) ? xd zapewnieam Was, ze nie −4

a
1=176−4n
S
n=n(174−2n)
S
n=(n−2)*180
o (wzor na katy wewnetrze) −−> stopnie jzu zostawie w domysle, bo duzo czasu elci
na pisanie "
o "
174n − 2n
2 = 180n − 360
−2n
2−6n+360=0
n
2+3n−180=0
Δ=9+720=
√Δ=27
| | −3+27 | |
n1=−3−27/2 (odpada) n2= |
| = 12
|
| | 2 | |
to gowno am 12 bokow xd ! aaa znalazlalem babola

i i zrobilem ^^
12 maj 13:28
Darek: aa 1sze zdanie pomin bo jak jzu napsialem ze mam babola to znalazlem go xd i zapomnialem
skasowac zdanie
12 maj 13:29
Darek: majac te zasrnae n to juz z gorki

z tych wzorow wyzej co dalej:
przekatne: 54
suma katow: 1800
o
12 maj 13:30
imię lub nick: gratuluje
12 maj 13:42