OLA: PROSZĘ O POMOC

! Treść zadania : oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 8 cm i
tworzy z przekątną ściany bocznej kąt 30stopni.
Potrzebne wzory to V=a
2√3 / 4 * H i P=2 a
2√3 / 4 *H
3 cze 22:47
Jakub: Graniastosłup prawidłowy trójkątny masz tutaj
968.
a=8cm
H wyliczysz z tg
tg30
o = H/8
√3/3 = H/8
H=8
√3/3
Dalej ze wzorów które napisałaś. Choć wzór na pole całkowite to P=2a
2√3/4 + 3aH
3 cze 23:14
Margaa: a√3 = 8 cm
a=8/√3 : √3/√3=8√3/√9
a=8{3}/√9
4 cze 14:20