Oblicz granicę ciągu
Edguy: Oblicz granicę ciągu:
| | 1 | | 2 | | n | |
a) un= |
| + |
| +...+ |
| |
| | nk | | nk | | nk | |
c) u
n=
√n+√n−
√n−√n
23 paź 00:08
Godzio:
| ⎧ | 0 dla k > 2 | |
| ⎨ | 12 dla k = 2 |
|
| ⎩ | ∞ dla k ∊{0,1} | |
23 paź 00:13
23 paź 00:15
Edguy: Dzięki, ale w przykładzie b) powinno wyjść e
32, należy skorzystać z wzoru:
| | 2√n | |
a w c) dochodzę do un= |
| i nie wiem jak to dalej rozwiązać. |
| | √n+√n+√n−√n | |
23 paź 16:17
Edguy: a wynik w c to 1
23 paź 16:18
Edguy: Pomoże ktoś?
23 paź 18:04
Krzysiek: podziel licznik i mianownik przez √n
23 paź 18:06
Edguy: Dzięki, jeszcze tylko b) został
23 paź 18:16
Krzysiek: b) Godzio napisał rozwiązanie
pamiętaj o tym, że:
(1+an )1/an →e dla n→∞ tylko gdy an →0
23 paź 18:30