Ostrosłup czworokątny
Arti: Ostrosłup czworokątny
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6cm, a wysokość ostrosłupa
wynosi 12cm. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny pozdstawy..
Jak ktoś lubi takie zadanka prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie
z góry dziękik
22 paź 23:23
Mati_gg9225535:
22 paź 23:30
aniabb: tgα=12/3=4
22 paź 23:32
Mati_gg9225535: | | 1 | |
zauważ że niebieska podstawa trójkąta prostokątnego to |
| a  i pojdzie jak z płatka  |
| | 2 | |
funkcje trygonometryczne dla α policzysz i jest
22 paź 23:32
Arti: z tablicy wyszło tg=4 to 76stopni, i to wszystko?
22 paź 23:40
aniabb: tak
22 paź 23:41
Arti: Dzięki
22 paź 23:41
Arti: A jeszcze mam jedno zadanko jeżeli macie chwilkę..
Oblicz miarę kąta, jaki tworzy wysokość czworościanu foremnego z wysokością ściany bocznej,
wychodzące z jednego wierzchołka..
22 paź 23:45
aniabb: sinα =1/3
22 paź 23:47
Arti: około 19stopni tak? nie za proste?
22 paź 23:59